Veronique

“Zo natuurlijk, alsof het haar danst.”

Veronique kaal

“Mensen accepteren je veel vlotter als je jezelf hebt geaccepteerd.” Een pittig stukje levenservaring van Veronique Pardoen. Deze mooie jongedame uit Amsterdam verloor in minder dan drie weken tijd al haar haren. Als gevolg van alopecia of erfelijke haaruitval. Haar verhaal is een krachtige bron van inspiratie voor meisjes en dames in dezelfde situatie. 

“Op een maandagochtend werd ik wakker met plukken haar op mijn hoofdkussen. Ik dacht dat ik wild geslapen had na een avondje stappen”, vertelt Veronique. “Maar binnen de 2,5 week was ik 75% van mijn haar kwijt. Heftig.” Alopecia luidde de diagnose van de dokters. Weg was haar donkere lange en dikke haardos.

“Ik voelde me een hoopje ellende. Als compensatie begon ik veel te eten en te drinken. Maar na drie maanden vond ik het welletjes. ‘Ik moet verder’, besefte ik. En ik ging op zoek naar hoeden en sjaaltjes om me opnieuw vrouwelijk te maken.” Ook maakte ze een afspraak bij een haarwerkspecialist. “Mijn eerste haarwerk was een synthetisch. Ik werd er niet echt blij van: de binnenkant was stug en voelde niet lekker op mijn hoofd. De haren waren net stro en het kriebelde bijvoorbeeld als ik in een cafeetje te dicht bij de terrasverwarmer stond.”

Hand door het haar

Via crowdfunding kocht Veronique haar eerste mooie haarwerk bij Monique van haarwerkspecialist en In Fix Hair-expert In Balans. Waar ze kennismaakte met een In Fix Hair-haarwerk van Europees onbehandeld haar. “Alsof het mijn eigen haar is, zo natuurlijk voelt het aan. De binnenkant zit meteen goed en blijft ook netjes zitten. Iets wat niet zo is met andere haarwerken met Europees haar. En wat extra fijn is: als ik met mijn hand door het haar ga, dan valt het de andere kant op.”

Kaal of haarwerk?

Het staat Veronique even mooi. Haar keuze hangt van de dag af. Is het een warme dag dan blijft het haarwerk af. Toch was het wennen aan haar nieuwe kale uiterlijk. “Tuurlijk ben ik soms nog onzeker met mijn kale kop. Hij zorgt vaak voor starende gezichten. Je verliest niet alleen je haar, maar ook je vrouwelijkheid. Door gesprekken met een psycholoog heb ik geleerd om negatieve gedachten om te buigen naar positieve: ‘Ze vinden me stoer met een kale kop.’ Want mensen accepteren je makkelijker als je eerst jezelf hebt geaccepteerd. Als ik ergens binnenkom en ik kijk onzeker om me heen, dan reageren mensen anders op me. Daarom mijn tip voor meisjes met haarverlies:

Kijk 20 keer per dag in de spiegel. En wen aan je nieuwe uiterlijk. Eens je dat geaccepteerd hebt, volgt de rest vanzelf. Dit kan even duren. Soms heb je een mindere dag en lukt het niet. Maar blijf proberen! Omdat dit gewoon beter is.”

Dansen

Dansen, een cafeetje doen, shoppen, een voor een dingen waarvan deze straffe jongedame geniet. “Het is wat het is. Kaal of met een haarwerk, ik ga gewoon naar buiten. Mensen die me niet kennen, weten niet eens dat ik een haarwerk draag. Ze zien het niet. En dat is mee de kracht van het Europees onbehandeld In Fix Hair-haar. Het is zo natuurlijk, alsof het eigen haar is. Alsof het danst. Een wereld van verschil met een haarwerk van synthetisch haar.”

Een opmerkelijk verhaal van een inspirerende meid. Veronique: “Heb geduld in je zoektocht naar een haarwerk. Voel je je niet goed bij je haarwerkspecialist, kijk dan verder. Kies niet voor het eerste beste haarwerk dat je pad kruist. Omdat je onzeker wordt van iets dat niet bij je past. Een haarwerk van Europees onbehandeld haar is een pittige investering. Dus neem je tijd ervoor. Maar het is de investering dubbel en dwars waard. Je krijgt er niet alleen opnieuw haar voor, maar ook je identiteit. Het gevoel van ‘Ah, ik ben er weer’, als je je haarwerk op zet.”

Meer lezen over onbehandeld Europees haar? Dat doe je hier.